zondag 20 maart 2016

Recensie 'Babylove' - Gonneke Huizing door Annika van Klinken


Annika van Klinken, recensie Babylove, adolescentenboek

 
Gegevens boek
auteur:                                  Gonneke Huizing
jaar van uitgave:                   2007
titel:                                       Babylove       
plaats van uitgave:                Haarlem
uitgeverij:                               Uitgeverij Holland


 


 ’Een kind met een kind,’ bromde Robins vader. ‘En jij zelf ook,’ zei Robins moeder. ‘Zestien ben je. Je gooit je jeugd weg. Al die prachtige jaren waarin je kunt doen en laten wat je wilt. Alleen of met z’n tweeën, maar nog niet met een kind.’ ‘Robin en ik willen het houden,’ zei Kim rustig.” (Babylove, p. 93).


 Samenvatting van het boek
Kim is een meisje van 16 jaar die met haar klas een werkweek naar Parijs gaat. Erg spannend, want haar vriendje gaat ook mee. Tijdens de werkweek drinkt een jongen uit haar klas te veel alcohol en wordt opgenomen. Kim heeft samen met haar vriendje de hele nacht in het ziekenhuis gezeten en ze zijn hier erg van geschrokken.
Als ze eindelijk kan slapen op haar kamer, merkt ze dat haar vriendin met een jongen in bed ligt. Kim bedenkt zich geen moment en gaat bij Robin, haar vriendje in bed liggen.

Dit gebeurt een aantal keren waarna zij steeds intiemer worden. Robin is zelfs vijf seconden in haar geweest. Dit was niet zo handig. Kim blijkt uiteindelijk zwanger te zijn van Robin. Zij moet beslissen of zij het kindje wil houden en moet het nieuws aan Robin en haar ouders vertellen.

Na veel nadenken beslist zij om door te gaan met de zwangerschap en samen met haar ouders de kleine op te voeden. Echter hoe verder Kim in de zwangerschap is, hoe meer afstand Robin neemt. Wanneer het kindje er is, heeft zij helemaal geen contact meer met Robin. Hij besluit zelfs om een half jaar naar het buitenland te gaan. Na maanden wachten neemt Robin toch contact op met Kim en vraagt om een foto van haar en het kindje.

Persoonlijk waardeoordeel
Dit is het tweede verhaal wat ik lees met het thema “zwangerschap bij jongeren”. Ik heb bewust gekozen voor dezelfde thematiek om te kijken of dit verhaal mij meer aanspreekt.

Gelukkig was dit wel het geval. Het verhaal neemt je mee in de wereld van een groep tieners die op werkweek gaan in Parijs. Er komen in het verhaal veel verschillende personages naar voren. De hoofdpersonages zijn duidelijk neergezet en soms iets overdreven. De karaktertrekken komen naar mijn mening te vaak naar voren waardoor het minder geloofwaardig overkomt. Zwangerschap op jongere leeftijd komt (helaas) vaak voor.

De hoofdpersoon is na een kort intiem spel al zwanger van haar vriendje:  Misschien werd ze toch nog ongesteld. Het kon gewoon niet waar zijn. Niet van de eerste keer, niet van die paar tellen. Dat was onmogelijk. Die kans was toch kleiner dan klein?” (Babylove, p. 65). Ik vind het goed dat de schrijfster naar voren laat komen dat je, ongeacht de duur, zwanger kunt worden. Zelfs als iemand niet tot een hoogtepunt is gekomen. Dit beseffen veel adolescenten zich niet en denken dat ‘voor het zingen de kerk uit’ voldoende is om niet zwanger te raken.
Daarnaast heeft Kim ‘de pech’ dat zij tussentijds nog ongesteld wordt. In elk geval heeft zij bloedverlies. Dit hoor je erg vaak maar is bij veel mensen niet bekend. Door dit te benoemen in het verhaal zal dit hopelijk een extra waarschuwing zijn.

Kim vind het wel erg moeilijk om met mensen te praten over haar zwangerschap. Ze neemt daarom een oude vrouw in vertrouwen die zij kent van haar bijbaantje. Deze vrouw fungeert als haar vertrouwenspersoon en probeert haar meer inzicht te geven in de situatie en hoe zij hiermee moet omgaan. Het is namelijk erg belangrijk dat je mensen in vertrouwen neemt om je in deze heftige periode te helpen. Naast haar ouders heeft zij nog een persoon waar zij altijd naartoe kan gaan.
Haar ouders laten de beslissing aan haar, maar steunen haar door dik en dun. Dit in tegenstelling tot de ouders van Robin die het liefst zien dat zij een abortus pleegt. Ze opperen zelfs nog dat zij draagmoeder wordt.
Kim heeft allerlei opties bedacht maar wil toch doorgaan met de zwangerschap en de baby opvoeden. Ik vind dat het verhaal hierdoor iets extra’s krijgt. Er wordt beschreven hoe lastig het is om als adolescent een kind op te voeden in combinatie met school.
Mensen zullen al snel een waardeoordeel over jou hebben. 

Al met al vind ik het een geschikt boek voor de adolescent. Het verhaal leest makkelijk weg maar snijdt een belangrijk onderwerp aan. Het houdt je aandacht bij het verhaal en laat je nadenken over de consequenties van een zwangerschap voor alle partijen die betrokken zijn.

Geschiktheid voor de beoogde lezerHet boek ‘Babylove’ is een adolescentenboek.
Ik denk dat de titel voor zichzelf spreekt en veel adolescenten zal aanspreken. Ik gok dat dit echter meer meiden dan jongens zullen zijn. Dit komt ook mede door de kaft omdat er een verliefd stelletje op staat afgebeeld. Dit in combinatie met de titel en de flaptekst zorgt voor duidelijkheid.
Het boek heeft een ontspannende, emotieve en informatieve functie.Het zal sommige adolescenten misschien al confronteren bij ervaringen die zij hebben gehad met dit onderwerp. Ze kunnen hierdoor misschien zelfs troost bieden en iemand aanzetten om actie te ondernemen (Collie, 2012).
Schrijfster Gonneke Huizing heeft het verhaal prettig geschreven. Het is eigentijds waar veel adolescenten zich mee kunnen identificeren. Je merkt wel dat het boek uit de tijd van het sms-en is geschreven. Er komen veel afkortingen naar voren om het bericht zo kort mogelijk te schrijven. Dit is tegenwoordig niet meer nodig met WhatsApp.
 
Je kunt het boek goed gebruiken in een project dat gaat over het thema seksualiteit. Dit kun je combineren met het vak biologie wanneer de seksuele voortplanting aan bod komt.
De leerlingen kunnen dan uitzoeken hoe het lichaam werkt en wanneer je zwanger kunt raken. Wat betekenen double dutch en voor het zingen de kerk uit, wat zijn de feiten?
Bronnen:
Ø  Coillie, J. (2012). Leesbeesten en boekenfeesten. Leuven: Davidsfonds.
Ø  Huizing, G. (2007). Babylove. Haarlem: Uitgeverij Holland.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten