zondag 31 januari 2016

Reactie op de recensie van "De vliegeraar" van Ime van Berloo - door Helen Uijlenbroek

Reactie op de recensie van "De vliegeraar" van Ime van Berloo - door Helen Uijlenbroek

Je beschrijft dat je De vliegeraar van Khaled Hosseini indrukwekkend vond, met name vanwege de achtergrondinformatie over de geschiedenis van Afghanistan. Deze achtergronden worden verweven  in het verhaal van dit boek en je kreeg door het lezen hiervan steeds meer begrip voor de personages Hassan en Amir. Ik sluit me hier compleet bij aan.


Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de geweldige indruk die het boek bij me achterliet. Je krijgt als lezer een kijkje in de cultuur van een land dat je niet kent en krijgt te maken met begrippen en gewoonten die onbekend zijn.

De manier van beschrijven van meneer Hosseini is bijna fabelachtig. Hij neemt je in zijn beschrijvingen mee naar het Kabul van 1970 en laat je door zijn schrijfstijl de kleuren, het weer en bijna de geuren van de stad zien en ruiken. De roman vertelt een heftig verhaal met diverse tijdsprongen, maar weet de plaatselijke tijd en stijl heel goed te verwoorden. Je waant je als (Nederlandse) lezer in een ver, bijna sprookjesachtig, land met warme, liefdevolle, maar ook negatieve en kortzichtige mensen.

Het verhaal van Amir en Hassan is inderdaad indrukwekkend en bijzonder. Mooi dat je dit koppelt aan het feit dat adolescenten deze vriendschap zouden kunnen waarderen of dat dit zelfs een "voorbeeld" zou kunnen zijn. Zeker in deze tijd waarin klassenverschil nog steeds een actueel probleem is. Daar wil ik nog aan toevoegen dat het boek ook de verschillende inzichten van de jongens laat zien. Juist doordat Hosseini op een prettige en makkelijke, maar vooral levendige en realistische manier schrijft kun je je als lezer goed inleven in de personages. Zelfs de verscheidenheid in denken en doen van beide jongens begrijp je, doordat de schrijver je zo goed laat identificeren met Hassan en Amir.


Ime, ik sluit me compleet bij je aan. "De vliegeraar" is een kunstig stukje geschiedenis en benadrukt op een bijzondere manier de vriendschap tussen twee verschillende jongens. Khaled Hosseini neemt je daarbij mee op een kleurrijke en heftige reis naar Afghanistan en laat je nadenken over verschillen in cultuur, klassen en persoonlijkheden. Prachtig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten