woensdag 11 mei 2016

Recensie 'De gele scooter' van Elle van den Bogaart door Helen Janssen



Gegevens boek

Titel: De gele scooter
Schrijver: Elle van den Bogaart
Eerste uitgave: 2003
Uitgever: Van Holkema & Warendorf



 
 
 
 
Deze recensie gaat over het boek “De gele scooter” van de auteur Elle Bogaart. Het boek is bekroond met de Debutantenprijs van de Jonge Jury in 2005. Het verhaal wordt vanuit drie hoofdpersonen beschreven: Wies, Isis en Spike. Hun gedachten staan cursief gedrukt tussen de tekst. Hierdoor beleef je het verhaal vanuit ieders perspectief.  

Samenvatting

Na het tennissen fietst Isis naar huis en valt haar een gele scooter op die langs de weg staat. Terwijl ze doorfietst hoort ze gegil en beseft dat de eigenaar van de scooter misschien iemand aan het verkrachten is. Ze roept, maar fietst snel door naar huis. De jongen op de gele scooter passeert haar en bedreigt haar dat er met haar hetzelfde gebeurt als ze het doorvertelt.
Als Isis thuis is, vertelt ze haar moeder wat er is gebeurd en wordt de politie ingelicht. In de tussentijd is Wies, het verkrachte meisje, door een voorbijganger naar huis gebracht. Ook haar ouders hebben de politie ingelicht en de politie besluit om met allebei de meisjes apart het voorval te bespreken.
Wies bezoekt het politiebureau voor aangifte en een lichamelijk onderzoek, zodat de sporen van de verkrachting veilig kunnen worden gesteld. Ze vindt het doodeng, maar door de aardige arts ondergaat ze de onderzoeken gemakkelijker. Voor het geval dat ze zwanger is geraakt, moet ze de morning-afterpil tweemaal innemen.
De eerste dagen na de verkrachting zijn erg moeilijk voor Wies en ze wordt af en toe gillend wakker van de angst. Verder heeft ze haar enkel gekneusd, zodat ze op krukken moet lopen. Isis heeft het ook moeilijk, omdat ze van het voorval erg geschrokken is en zich afvraagt wat er met het meisje is gebeurd.
De verkrachter Spike maakt zich druk over het feit dat hij zijn mes is verloren. Als de politie het mes vindt, kunnen ze hem mogelijk vinden door het DNA dat op het mes zit. Hij verbergt zijn scooter en ook de jas die hij aan had tijdens de verkrachting, zodat deze kenmerken niet naar hem leiden.
Isis realiseert zich al vanaf de eerste dag dat ze de jongen ergens van kent, maar ze kan zich niet herinneren waarvan. Een paar dagen later weet ze ineens dat de jongen de pizzabezorger is die vorige week pizza’s bij haar thuis heeft bezorgd. Haar vader licht direct de politie in en die ondernemen gelijk stappen.
Met de baas van de jongen heeft de politie afgesproken dat ze de jongen bezoeken op zijn werk. Isis gaat mee om hem op een afstand te identificeren, zodat de politie zeker weet dat het echt om deze jongen gaat. Ze vindt het heel spannend en als ze bij de pizzeria zijn aangekomen, blijkt dat Spike de jongen van haar bedreiging is. De politie pakt hem meteen op en neemt hem mee voor verhoor op het politiebureau. 
Spike doet alsof hij van niets weet en denkt dat het in zijn voordeel is als hij zwijgt. Na een confrontatie wordt hij ook herkend door Wies als haar verkrachter. Beide meisje zijn blij dat Spike opgepakt is en durven weer door te gaan met hun leven. Wies heeft het regelmatig moeilijk met de verkrachting, maar probeert haar leven toch weer op te pakken. Ze wordt zelfs verliefd op Kay, een jongen uit haar klas. Isis en Wies komen elkaar tegen op een feest waar ze beiden zijn en vinden het prettig dat ze contact met elkaar hebben.

Persoonlijk waardeoordeel
 
Het boek is een jeugdroman, waarbij thema’s als criminaliteit, geweld, misdaad en vriendschap aan bod komen. Het is gemakkelijk geschreven en spreekt aan, omdat het over hedendaagse problematiek gaat. Doordat het boek vanuit drie verschillende perspectieven is geschreven, is het gemakkelijk om je in te leven in alle hoofdpersonen. Hoe voelt de verkrachte Wies zich, Isis die doorgefietst is en Spike de verkrachter? Het verhaal is voor mij geloofwaardig, omdat er aandacht aan alle hoofdpersonen wordt besteed. Verder is het waarheidsgetrouw, omdat dit jammer genoeg echt gebeurt. Het verhaal blijft spannend, doordat het lange tijd onduidelijk blijft of de verkrachter wordt gevonden en Spike dus wordt opgepakt als verkrachter.  

Doelgroep

Het boek is zeer bruikbaar tijdens mijn lessen aan de onderbouw vmbo, omdat het in een begrijpelijke schrijfstijl geschreven is. Het sluit aan bij het leesniveau en de belevingswereld van deze leerlingen. Als verwerkingsopdracht zou ik kiezen om de leerlingen een verhaal te laten schrijven wat zij gedaan hadden als ze Wies of Isis waren geweest. Zou jij je verzet hebben tijdens de verkrachting? Zou jij het meisje geholpen hebben? Hoe had jij gereageerd op deze gebeurtenis? Hoe kun je zoiets verwerken?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten